Historisk retstænkning og retsmetafysik: En fortolkning og udarbejdning af Carl Schmitts retsfilosofi på grundlag af en kritisk helhedslæsning af forfatterskabet

  Publikation: Working paperForskning

  21 Downloads (Pure)

  Abstrakt

  Denne afhandling har et dobbeltanliggende:
  1) Den vil give en kritisk helhedslæsning af Carl Schmitts forfatterskab udfra den grundopfattelse, at Schmitt er en historisk retstænker. En kritisk helhedslæsning, der arbejder bag om Schmitt selv og fremlæser tabuerede selvmodsigelser og -undermineringer i forfatterskabets dybdestruktur.
  2) Den vil udarbejde en retsmetafysik på fundamentet af generelt-historiske grundantagelser og metafysiske retsidealer, der kan udledes af den kritiske helhedslæsning, og med afsæt i fortolkninger af Schmitts centrale filosofiske begreber. Denne retsmetafysik står dog for min egen og ikke Schmitts regning: den er resultatet af min bestræbelse på at frigøre et retsfilosofisk potentiale i forfatterskabet og videreudvikle det til en sammenhængende konstruktion. Jeg indleder med en kort præsentation af, hvad jeg forstår ved historisk retstænkning i det Schmittske forfatterskabs sammenhæng – for derefter at komme nærmere ind på afhandlingens idé, forudsætninger og komposition.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedFrederiksberg
  UdgiverDepartment of Business and Politics. Copenhagen Business School
  Antal sider138
  ISBN (Elektronisk)8791690722
  StatusUdgivet - 2010
  NavnWorking Paper / Department of Business and Politics
  Nummer69

  Citationsformater