Forslaget til ny Domsforordning

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Forfatteren redegør for og diskuterer de vigtigste forslag i EU-kommissionens forslag til ny Domsforordning, der netop nu forhandles under dansk formandskab. Kommissionen fokuserer på fire emner. For det første foreslår den, at Domsforordningen også skal regulere domstolenes internationale kompetence for sager, hvor sagsøgte har bopæl uden for EU. Dette forslag vil indebære afskaffelse af nationale kompetenceregler, for Danmarks vedkommende mange af reglerne i retsplejelovens kap. 22. For det andet vil Kommissionen afskaffe eksekvaturproceduren og derved gøre anerkendelse af domme automatisk og tvangsfuldbyrdelse heraf hurtigere. For det tredje og fjerde vil Kommissionen forbedre effektiviteten af eksklusive værnetingsaftaler og voldgiftsaftaler, så en sådan aftale ikke kan »torpederes« af en part, der vil undgå aftalen.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftUgeskrift for Retsvaesen
Vol/bind146
Udgave nummerU.2012B.212
Sider (fra-til)212-218
ISSN0108-2353
StatusUdgivet - 2012

Citer dette

Nielsen, Peter Arnt. / Forslaget til ny Domsforordning. I: Ugeskrift for Retsvaesen. 2012 ; Bind 146, Nr. U.2012B.212. s. 212-218.
@article{cddfc560d6ac471fb9ee6e29d704c02d,
title = "Forslaget til ny Domsforordning",
abstract = "Forfatteren redeg{\o}r for og diskuterer de vigtigste forslag i EU-kommissionens forslag til ny Domsforordning, der netop nu forhandles under dansk formandskab. Kommissionen fokuserer p{\aa} fire emner. For det f{\o}rste foresl{\aa}r den, at Domsforordningen ogs{\aa} skal regulere domstolenes internationale kompetence for sager, hvor sags{\o}gte har bop{\ae}l uden for EU. Dette forslag vil indeb{\ae}re afskaffelse af nationale kompetenceregler, for Danmarks vedkommende mange af reglerne i retsplejelovens kap. 22. For det andet vil Kommissionen afskaffe eksekvaturproceduren og derved g{\o}re anerkendelse af domme automatisk og tvangsfuldbyrdelse heraf hurtigere. For det tredje og fjerde vil Kommissionen forbedre effektiviteten af eksklusive v{\ae}rnetingsaftaler og voldgiftsaftaler, s{\aa} en s{\aa}dan aftale ikke kan »torpederes« af en part, der vil undg{\aa} aftalen.",
author = "Nielsen, {Peter Arnt}",
year = "2012",
language = "English",
volume = "146",
pages = "212--218",
journal = "Ugeskrift for Retsvaesen",
issn = "0108-2353",
publisher = "Karnov Group",
number = "U.2012B.212",

}

Nielsen, PA 2012, 'Forslaget til ny Domsforordning', Ugeskrift for Retsvaesen, bind 146, nr. U.2012B.212, s. 212-218.

Forslaget til ny Domsforordning. / Nielsen, Peter Arnt.

I: Ugeskrift for Retsvaesen, Bind 146, Nr. U.2012B.212, 2012, s. 212-218.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Forslaget til ny Domsforordning

AU - Nielsen, Peter Arnt

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Forfatteren redegør for og diskuterer de vigtigste forslag i EU-kommissionens forslag til ny Domsforordning, der netop nu forhandles under dansk formandskab. Kommissionen fokuserer på fire emner. For det første foreslår den, at Domsforordningen også skal regulere domstolenes internationale kompetence for sager, hvor sagsøgte har bopæl uden for EU. Dette forslag vil indebære afskaffelse af nationale kompetenceregler, for Danmarks vedkommende mange af reglerne i retsplejelovens kap. 22. For det andet vil Kommissionen afskaffe eksekvaturproceduren og derved gøre anerkendelse af domme automatisk og tvangsfuldbyrdelse heraf hurtigere. For det tredje og fjerde vil Kommissionen forbedre effektiviteten af eksklusive værnetingsaftaler og voldgiftsaftaler, så en sådan aftale ikke kan »torpederes« af en part, der vil undgå aftalen.

AB - Forfatteren redegør for og diskuterer de vigtigste forslag i EU-kommissionens forslag til ny Domsforordning, der netop nu forhandles under dansk formandskab. Kommissionen fokuserer på fire emner. For det første foreslår den, at Domsforordningen også skal regulere domstolenes internationale kompetence for sager, hvor sagsøgte har bopæl uden for EU. Dette forslag vil indebære afskaffelse af nationale kompetenceregler, for Danmarks vedkommende mange af reglerne i retsplejelovens kap. 22. For det andet vil Kommissionen afskaffe eksekvaturproceduren og derved gøre anerkendelse af domme automatisk og tvangsfuldbyrdelse heraf hurtigere. For det tredje og fjerde vil Kommissionen forbedre effektiviteten af eksklusive værnetingsaftaler og voldgiftsaftaler, så en sådan aftale ikke kan »torpederes« af en part, der vil undgå aftalen.

M3 - Journal article

VL - 146

SP - 212

EP - 218

JO - Ugeskrift for Retsvaesen

JF - Ugeskrift for Retsvaesen

SN - 0108-2353

IS - U.2012B.212

ER -