Erhvervslivets adgang til domstolene

Henrik Rothe

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

I Danmark har domstolene altid som udgangspunkt været det sted man søgte til når man som borger eller erhvervsvirksomhed havde en konflikt med andre man ikke selv kunne løse. Forudsætningen for, at dette fremstår som en naturlig og attraktiv mulighed er, at domstolssystemet er indrettet således, at både borgere og erhvervsvirksomheder har adgang til at håndhæve deres rettigheder inden for rimelig tid og på acceptable økonomiske vilkår.

Ifølge en rapport udarbejdet af konsulenthuset Rambøll for Domstolsstyrelsen i 2015 faldt antallet af modtagne almindelige civile sager ved byretterne fra 67.624 til 45.978 sager mellem 2010 og 2014; et gennemsnitligt årligt fald på 9,2%. Rambølls undersøgelser viser, at det især er sager med en sagsværdi i intervallet 50.001 til 500.000 kr., der er faldet markant. Både Rambølls og Justitias egne undersøgelser synes at vise, at erhvervsvirksomheder i høj grad fravælger at anvende domstolene, fordi systemet er for langsomt og for dyrt. Det fremgår af Rambøllrapporten og Justitias egne undersøgelser og de input fra erhvervslivet, som Justitia har indhentet til brug for analysen viser, at de sagsomkostninger den vindende part i en retssag får tilkendt alene svarer til ca. 1/3 af dennes faktiske omkostninger ved at føre sagen. Oven i dette kommer så, at domstolenes sagsbehandlingstider i almindelige civile sager, fortsat forekommer alt for lange for virksomhederne.

I analysen “Erhvervslivets adgang til domstolene” har Justitia analyseret og vurderet, hvorvidt de danske erhvervsvirksomheders retssikkerhed i tilstrækkeligt omfang tilgodeses i de regler og den praksis, der er gældende for behandlingen af civile sager ved domstolene.
OriginalsprogDansk
TidsskriftRevision & Regnskabsvæsen
Vol/bind89
Udgave nummer8
Sider (fra-til)44-56
Antal sider13
ISSN0034-6918
StatusUdgivet - 2020

Citationsformater