Er iværksætterne bedre til selvledelse? Hvem bestemmer i morgen?

Erik Korsvik Østergaard (Producent), Michael Pedersen (Udøver), Mia Wagner (Udøver), Lajla Vang (Udøver)

  Publikation: Bidrag der ikke har en tekstformLyd og/eller billed produktion (digital)Formidling

  Abstract

  I dette afsnit af ledelsespodcasten taler vi om en af de største megatrends, nemlig iværksætteri og gig work, der fylder stadig mere i det samlede arbejdsmarked.
  Ifølge Europakommisionen er 14 procent af den europæiske arbejdsstyrke selvstændige. Indenfor 10 år vil halvdelen af den amerikanske arbejdsstyrke arbejde freelance eller som iværksættere. Og ja, tendensen er blevet styrket af Corona-pandemien; enten er man skubbet ud i det af nød, eller man har set muligheden for at starte en ny forretning.
  Iværksætteri og gig-work er tydeligvis en megatrend, der kommer til at påvirke både samfundet, virksomhederne og os som arbejdsgivere og arbejdstagere.
  Hvad kan vi lære af det – som ledere og som organisationer?
  Flere virksomheder eksperimenterer med organisatoriske modeller, der minder meget om interne startup-markeder. Et eksempel er hvidevaregruppen Haier Group i Kina, der har vendt ledelsespyramiden på hovedet for at skabe 2.000 selvledende teams, der fungerer som mini-virksomheder med eget ansvar for omsætning og overskud. En anden berømt case er hjemmeplejeorganisationen Buurtzorg i Holland med mere end 1.000 selvstændige teams og cirka 50 administrative medarbejdere. En case, som flere i Danmark er inspireret af.

  Er det vejen frem? Med de stærke tendenser i verden om hastige forandringer, teknologisk eksponentiel vækst og voksende fokus på menneskelighed og selverkendelse, er iværksætterne så netop den type mennesker, der kommer til at stortrives i fremtidens virksomheder?
  Med i studiet for at diskutere netop det er lektor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi Michael Pedersen og iværksætter Mia Wagner, der står bag virksomheden Nordic Female Founders. Undervejs i programmet har vi også et kort interview med oversygeplejerske på Bornholms hospital Lajla Vang om et initiativ med selvledelse, de har kørt på nogle afdelinger efter det hollandske forbillede i Buurtzorg.
  OriginalsprogDansk
  Publikationsdato13 maj 2021
  UdgivelsesstedKøbenhavn
  PublikationsmedierPodcasts
  Størrelse44:34
  StatusUdgivet - 13 maj 2021

  Citationsformater