En kritik af de danske erstatningsregler for personskade

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Resumé

Det danske erstatningsretlige system er indrettet ud fra en manglende tro på, at man kan påvirke folks adfærd gennem erstatningsreglerne. Den empiriske retsøkonomi har imdilertid påvist, at man kan opnå en forebyggende effekt, i hvert fald for visse typer uhelds vedkommende. Når det gælder erstatning for personskade, ikke mindst arbejdsskadesystemet, er vi i Danmark meget langt fra at give tilstrækkeligt incitament til agtpågivenhed, eftersom det egentlige tab ved personskade, f.eks. tabet af helbred eller førlighed, ikke indregnes i skadesudmålingen i noget nær tilstrækkeligt omfang. Her foreslår den retsøkonomiske analyse væsentlige reformer.
OriginalsprogDansk
TidsskriftSamfundsøkonomen
Udgave nummer3
Sider (fra-til)15-19
Antal sider5
ISSN0108-3937
StatusUdgivet - 2000

Emneord

  • Erstatningsret
  • Danmark
  • Samfundsvidenskabelig diskurs

Citer dette

@article{801dbdb0c02411db9769000ea68e967b,
title = "En kritik af de danske erstatningsregler for personskade",
abstract = "Det danske erstatningsretlige system er indrettet ud fra en manglende tro p{\aa}, at man kan p{\aa}virke folks adf{\ae}rd gennem erstatningsreglerne. Den empiriske rets{\o}konomi har imdilertid p{\aa}vist, at man kan opn{\aa} en forebyggende effekt, i hvert fald for visse typer uhelds vedkommende. N{\aa}r det g{\ae}lder erstatning for personskade, ikke mindst arbejdsskadesystemet, er vi i Danmark meget langt fra at give tilstr{\ae}kkeligt incitament til agtp{\aa}givenhed, eftersom det egentlige tab ved personskade, f.eks. tabet af helbred eller f{\o}rlighed, ikke indregnes i skadesudm{\aa}lingen i noget n{\ae}r tilstr{\ae}kkeligt omfang. Her foresl{\aa}r den rets{\o}konomiske analyse v{\ae}sentlige reformer.",
keywords = "Erstatningsret, Danmark, Samfundsvidenskabelig diskurs",
author = "Henrik Lando",
year = "2000",
language = "Dansk",
pages = "15--19",
journal = "Samfunds{\o}konomen",
issn = "0108-3937",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "3",

}

En kritik af de danske erstatningsregler for personskade. / Lando, Henrik.

I: Samfundsøkonomen, Nr. 3, 2000, s. 15-19.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

TY - JOUR

T1 - En kritik af de danske erstatningsregler for personskade

AU - Lando, Henrik

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Det danske erstatningsretlige system er indrettet ud fra en manglende tro på, at man kan påvirke folks adfærd gennem erstatningsreglerne. Den empiriske retsøkonomi har imdilertid påvist, at man kan opnå en forebyggende effekt, i hvert fald for visse typer uhelds vedkommende. Når det gælder erstatning for personskade, ikke mindst arbejdsskadesystemet, er vi i Danmark meget langt fra at give tilstrækkeligt incitament til agtpågivenhed, eftersom det egentlige tab ved personskade, f.eks. tabet af helbred eller førlighed, ikke indregnes i skadesudmålingen i noget nær tilstrækkeligt omfang. Her foreslår den retsøkonomiske analyse væsentlige reformer.

AB - Det danske erstatningsretlige system er indrettet ud fra en manglende tro på, at man kan påvirke folks adfærd gennem erstatningsreglerne. Den empiriske retsøkonomi har imdilertid påvist, at man kan opnå en forebyggende effekt, i hvert fald for visse typer uhelds vedkommende. Når det gælder erstatning for personskade, ikke mindst arbejdsskadesystemet, er vi i Danmark meget langt fra at give tilstrækkeligt incitament til agtpågivenhed, eftersom det egentlige tab ved personskade, f.eks. tabet af helbred eller førlighed, ikke indregnes i skadesudmålingen i noget nær tilstrækkeligt omfang. Her foreslår den retsøkonomiske analyse væsentlige reformer.

KW - Erstatningsret

KW - Danmark

KW - Samfundsvidenskabelig diskurs

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 15

EP - 19

JO - Samfundsøkonomen

JF - Samfundsøkonomen

SN - 0108-3937

IS - 3

ER -