Det svære, nye lederskab

Publikation: Bidrag til tidsskriftKommentar/debatForskningpeer review

Resumé

S iden år 2000 er der sket meget på det dan ske arbejdsmarked. For det første nærmer vi os fuld beskæftigelse, og dermed afspejles det epokegørende i kapitalismens tohundredeårige historie, at efterspørgslen på arbejdskraft overgår udbuddet for de fl este fags og professioners vedkommende. For det andet stiger den forholdsmæssige andel af immaterielt arbejde på det manuelles bekostning, den meget brede, og upræcise, betegnelse 'vidensarbejde' er uden tvivl i stærk vækst, dels fordi R&D (Research and devel opment) ikke længere kun foregår i separate afdelinger i virksomhederne, men bliver en del af arbejdets sociale karakter; dels fordi arbejdsfunktionernes kommunikative sider får større og større indfl ydelse og dermed det eksperimenterende, improviserende, forklarende og formidlende moment. IT-mediet opfordrer per se til denne udvikling, da informationsbehandling er en kommunikativ aktivitet, der forudsætter en mere uformel relation til viden.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Vol/bind10
Udgave nummer1
Sider (fra-til)89-95
ISSN1399-1442
DOI
StatusUdgivet - 2008

Citer dette

@article{1112f210ffb511dc8445000ea68e967b,
title = "Det sv{\ae}re, nye lederskab",
abstract = "S iden {\aa}r 2000 er der sket meget p{\aa} det dan ske arbejdsmarked. For det f{\o}rste n{\ae}rmer vi os fuld besk{\ae}ftigelse, og dermed afspejles det epokeg{\o}rende i kapitalismens tohundrede{\aa}rige historie, at eftersp{\o}rgslen p{\aa} arbejdskraft overg{\aa}r udbuddet for de fl este fags og professioners vedkommende. For det andet stiger den forholdsm{\ae}ssige andel af immaterielt arbejde p{\aa} det manuelles bekostning, den meget brede, og upr{\ae}cise, betegnelse 'vidensarbejde' er uden tvivl i st{\ae}rk v{\ae}kst, dels fordi R&D (Research and devel opment) ikke l{\ae}ngere kun foreg{\aa}r i separate afdelinger i virksomhederne, men bliver en del af arbejdets sociale karakter; dels fordi arbejdsfunktionernes kommunikative sider f{\aa}r st{\o}rre og st{\o}rre indfl ydelse og dermed det eksperimenterende, improviserende, forklarende og formidlende moment. IT-mediet opfordrer per se til denne udvikling, da informationsbehandling er en kommunikativ aktivitet, der foruds{\ae}tter en mere uformel relation til viden.",
author = "Kirkeby, {Ole Fogh}",
year = "2008",
doi = "10.7146/tfa.v10i1.108657",
language = "Dansk",
volume = "10",
pages = "89--95",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "1",

}

Det svære, nye lederskab. / Kirkeby, Ole Fogh.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 10, Nr. 1, 2008, s. 89-95.

Publikation: Bidrag til tidsskriftKommentar/debatForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Det svære, nye lederskab

AU - Kirkeby, Ole Fogh

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - S iden år 2000 er der sket meget på det dan ske arbejdsmarked. For det første nærmer vi os fuld beskæftigelse, og dermed afspejles det epokegørende i kapitalismens tohundredeårige historie, at efterspørgslen på arbejdskraft overgår udbuddet for de fl este fags og professioners vedkommende. For det andet stiger den forholdsmæssige andel af immaterielt arbejde på det manuelles bekostning, den meget brede, og upræcise, betegnelse 'vidensarbejde' er uden tvivl i stærk vækst, dels fordi R&D (Research and devel opment) ikke længere kun foregår i separate afdelinger i virksomhederne, men bliver en del af arbejdets sociale karakter; dels fordi arbejdsfunktionernes kommunikative sider får større og større indfl ydelse og dermed det eksperimenterende, improviserende, forklarende og formidlende moment. IT-mediet opfordrer per se til denne udvikling, da informationsbehandling er en kommunikativ aktivitet, der forudsætter en mere uformel relation til viden.

AB - S iden år 2000 er der sket meget på det dan ske arbejdsmarked. For det første nærmer vi os fuld beskæftigelse, og dermed afspejles det epokegørende i kapitalismens tohundredeårige historie, at efterspørgslen på arbejdskraft overgår udbuddet for de fl este fags og professioners vedkommende. For det andet stiger den forholdsmæssige andel af immaterielt arbejde på det manuelles bekostning, den meget brede, og upræcise, betegnelse 'vidensarbejde' er uden tvivl i stærk vækst, dels fordi R&D (Research and devel opment) ikke længere kun foregår i separate afdelinger i virksomhederne, men bliver en del af arbejdets sociale karakter; dels fordi arbejdsfunktionernes kommunikative sider får større og større indfl ydelse og dermed det eksperimenterende, improviserende, forklarende og formidlende moment. IT-mediet opfordrer per se til denne udvikling, da informationsbehandling er en kommunikativ aktivitet, der forudsætter en mere uformel relation til viden.

U2 - 10.7146/tfa.v10i1.108657

DO - 10.7146/tfa.v10i1.108657

M3 - Kommentar/debat

VL - 10

SP - 89

EP - 95

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 1

ER -