Den transformative ledelsesbyrde: Etnografisk studie af en religionsinspireret ledelsesfilosofi i en dansk modevirksomhed

Maria Krysfeldt

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

175 Downloads (Pure)

Abstrakt

Med udgangspunkt i et etnografisk studie undersøger denne afhandling de intraorganisatoriske dynamikker, der opstår som følge af en ledelsesfilosofi inspireret af buddhismen praktiseret i den danske mode- og sportstøjsfirma NULMA. Den specifikke ledelsesfilosofi kaldes i NULMA for “Karma Organization” og udfoldes som en transformativ ledelsesstil, der står som kontrast til den mere transaktionelle og Tayloristiske ledelsesstil, der traditionelt udøves i den danske modebranche.
De modsatrettede ledelsesstile og måder at rationalisere på i organisationen viser sig i analysen som to dominerende diskurser, i afhandlingen kaldet ‘religion’ og ’forretning’. På trods af deres forskelligartede natur, sameksisterer de, skiftes til at dominere og forstærker hinanden i praksis.
Kort sagt undersøger denne afhandling interaktionen mellem to dominerende diskurser, og deres indflydelse på medarbejdernes adfærd og identitetsskabelse samt konstituering af organisatoriske forventninger (fra medarbejdere og ledere) om håndhævelse af en specifik ledelsesstil. Forventninger, der udvikler sig til en tung byrde for den enkelte leder i den daglige ledelsespraksis. De organisatoriske forventninger lægger ligeledes et pres på den øverste ledelse om opretholdelse af den specifikke ledelsesstil som en del af organisationskulturen.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedFrederiksberg
ForlagCopenhagen Business School [Phd]
Antal sider398
ISBN (Trykt)9788775680634
ISBN (Elektronisk)9788775680641
StatusUdgivet - 2022
NavnPhD Series
Nummer05.2022
ISSN0906-6934

Citationsformater