Den historiske feber

Om sygdomsmetaforikken i Nietzsches historieskrift

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artiklen undersøger betydningen af sygdomsmetaforikken i Nietzsches Om historiens nytte og ulempe for livet. Denne indeholder såvel et kritiskdiagnostisk som et praktisk-programmatisk aspekt, der begge modsvarer den målestok, som Nietzsche opsætter for den gode historiefilosofi: det kunstnerisk produktive liv. Skriftet er blevet anklaget for at lide under manglende deduktion, men denne artikel argumenterer for, at dets metode i stedet skal findes i en litterær og associativ fremgangsmåde, der manifesterer sig i sygdomsmetaforikkens konsekvente gennemførelse. Afslutningsvis vendes blikket udad mod sygdommens perspektiver i Nietzsches øvrige værk og hans reception.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling
Vol/bind3
Udgave nummer1
Sider (fra-til)93-114
Antal sider22
ISSN2245-9855
StatusUdgivet - 2015
Udgivet eksterntJa

Emneord

  • Nietzsche
  • Metaforik
  • Historie
  • Sygdom
  • Kritik

Citer dette

@article{10a79dd4534c4ec1beff13a1d3a434b6,
title = "Den historiske feber: Om sygdomsmetaforikken i Nietzsches historieskrift",
abstract = "Artiklen unders{\o}ger betydningen af sygdomsmetaforikken i Nietzsches Om historiens nytte og ulempe for livet. Denne indeholder s{\aa}vel et kritiskdiagnostisk som et praktisk-programmatisk aspekt, der begge modsvarer den m{\aa}lestok, som Nietzsche ops{\ae}tter for den gode historiefilosofi: det kunstnerisk produktive liv. Skriftet er blevet anklaget for at lide under manglende deduktion, men denne artikel argumenterer for, at dets metode i stedet skal findes i en litter{\ae}r og associativ fremgangsm{\aa}de, der manifesterer sig i sygdomsmetaforikkens konsekvente gennemf{\o}relse. Afslutningsvis vendes blikket udad mod sygdommens perspektiver i Nietzsches {\o}vrige v{\ae}rk og hans reception.",
keywords = "Nietzsche, Metaforik, Historie, Sygdom, Kritik, Nietzsche, Metaphors, History, Illness, Critique",
author = "Lotte List",
year = "2015",
language = "Dansk",
volume = "3",
pages = "93--114",
journal = "Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling",
issn = "2245-9855",
number = "1",

}

Den historiske feber : Om sygdomsmetaforikken i Nietzsches historieskrift. / List, Lotte.

I: Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling, Bind 3, Nr. 1, 2015, s. 93-114.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Den historiske feber

T2 - Om sygdomsmetaforikken i Nietzsches historieskrift

AU - List, Lotte

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Artiklen undersøger betydningen af sygdomsmetaforikken i Nietzsches Om historiens nytte og ulempe for livet. Denne indeholder såvel et kritiskdiagnostisk som et praktisk-programmatisk aspekt, der begge modsvarer den målestok, som Nietzsche opsætter for den gode historiefilosofi: det kunstnerisk produktive liv. Skriftet er blevet anklaget for at lide under manglende deduktion, men denne artikel argumenterer for, at dets metode i stedet skal findes i en litterær og associativ fremgangsmåde, der manifesterer sig i sygdomsmetaforikkens konsekvente gennemførelse. Afslutningsvis vendes blikket udad mod sygdommens perspektiver i Nietzsches øvrige værk og hans reception.

AB - Artiklen undersøger betydningen af sygdomsmetaforikken i Nietzsches Om historiens nytte og ulempe for livet. Denne indeholder såvel et kritiskdiagnostisk som et praktisk-programmatisk aspekt, der begge modsvarer den målestok, som Nietzsche opsætter for den gode historiefilosofi: det kunstnerisk produktive liv. Skriftet er blevet anklaget for at lide under manglende deduktion, men denne artikel argumenterer for, at dets metode i stedet skal findes i en litterær og associativ fremgangsmåde, der manifesterer sig i sygdomsmetaforikkens konsekvente gennemførelse. Afslutningsvis vendes blikket udad mod sygdommens perspektiver i Nietzsches øvrige værk og hans reception.

KW - Nietzsche

KW - Metaforik

KW - Historie

KW - Sygdom

KW - Kritik

KW - Nietzsche

KW - Metaphors

KW - History

KW - Illness

KW - Critique

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 3

SP - 93

EP - 114

JO - Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling

JF - Tidsskrift for Medier, Erkendelse og Formidling

SN - 2245-9855

IS - 1

ER -