Den europæiske kartelregulerings politiske økonomi

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  105 Downloads (Pure)

  Resumé

  Over hele Europa blev karteller i mange år opfattet som en naturlig og legitim måde at organisere markeder på. I de seneste par årtier er der imidlertid sket et paradigmeskift i myndighedernes tilgang til karteller, både på nationalt plan og på EU-niveau. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at karteller til stadighed straffes hårdere. Med afsæt i et kritisk politisk økonomiperspektiv anlægger artiklen et helikopterperspektiv på den europæiske kartelregulering og inddeler dens udvikling i to faser. En første fase hvor den var en del af en ”reguleret” form for kapitalisme, og en anden fase hvor den indgår som et element i en neoliberal kapitalismeform. Paradigmeskiftet kortlægges med eksempler fra EF/EU, Danmark og andre europæiske lande og forklares med henvisning til magtforskydninger samt ændringer i sociale akkumulationsstrukturer og fremherskende idéer. Afslutningsvis rejser artiklen spørgsmålet, hvorvidt der er tegn på, at den økonomiske krise, der fulgte i kølvandet på finanskrisen i 2008, vil føre til et nyt skift i måden, hvorpå karteller reguleres i Europa.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftPolitica
  Vol/bind48
  Udgave nummer3
  Sider (fra-til)265-282
  ISSN0105-0710
  StatusUdgivet - 2016

  Citer dette

  @article{fd84022d7abd496a95f2664a53b9f1ed,
  title = "Den europ{\ae}iske kartelregulerings politiske {\o}konomi",
  abstract = "Over hele Europa blev karteller i mange {\aa}r opfattet som en naturlig og legitim m{\aa}de at organisere markeder p{\aa}. I de seneste par {\aa}rtier er der imidlertid sket et paradigmeskift i myndighedernes tilgang til karteller, b{\aa}de p{\aa} nationalt plan og p{\aa} EU-niveau. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at karteller til stadighed straffes h{\aa}rdere. Med afs{\ae}t i et kritisk politisk {\o}konomiperspektiv anl{\ae}gger artiklen et helikopterperspektiv p{\aa} den europ{\ae}iske kartelregulering og inddeler dens udvikling i to faser. En f{\o}rste fase hvor den var en del af en ”reguleret” form for kapitalisme, og en anden fase hvor den indg{\aa}r som et element i en neoliberal kapitalismeform. Paradigmeskiftet kortl{\ae}gges med eksempler fra EF/EU, Danmark og andre europ{\ae}iske lande og forklares med henvisning til magtforskydninger samt {\ae}ndringer i sociale akkumulationsstrukturer og fremherskende id{\'e}er. Afslutningsvis rejser artiklen sp{\o}rgsm{\aa}let, hvorvidt der er tegn p{\aa}, at den {\o}konomiske krise, der fulgte i k{\o}lvandet p{\aa} finanskrisen i 2008, vil f{\o}re til et nyt skift i m{\aa}den, hvorp{\aa} karteller reguleres i Europa.",
  author = "Hubert Buch-Hansen",
  year = "2016",
  language = "Dansk",
  volume = "48",
  pages = "265--282",
  journal = "Politica - Tidsskrift for politisk videnskab",
  issn = "0105-0710",
  publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
  number = "3",

  }

  Den europæiske kartelregulerings politiske økonomi. / Buch-Hansen, Hubert.

  I: Politica, Bind 48, Nr. 3, 2016, s. 265-282.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

  TY - JOUR

  T1 - Den europæiske kartelregulerings politiske økonomi

  AU - Buch-Hansen, Hubert

  PY - 2016

  Y1 - 2016

  N2 - Over hele Europa blev karteller i mange år opfattet som en naturlig og legitim måde at organisere markeder på. I de seneste par årtier er der imidlertid sket et paradigmeskift i myndighedernes tilgang til karteller, både på nationalt plan og på EU-niveau. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at karteller til stadighed straffes hårdere. Med afsæt i et kritisk politisk økonomiperspektiv anlægger artiklen et helikopterperspektiv på den europæiske kartelregulering og inddeler dens udvikling i to faser. En første fase hvor den var en del af en ”reguleret” form for kapitalisme, og en anden fase hvor den indgår som et element i en neoliberal kapitalismeform. Paradigmeskiftet kortlægges med eksempler fra EF/EU, Danmark og andre europæiske lande og forklares med henvisning til magtforskydninger samt ændringer i sociale akkumulationsstrukturer og fremherskende idéer. Afslutningsvis rejser artiklen spørgsmålet, hvorvidt der er tegn på, at den økonomiske krise, der fulgte i kølvandet på finanskrisen i 2008, vil føre til et nyt skift i måden, hvorpå karteller reguleres i Europa.

  AB - Over hele Europa blev karteller i mange år opfattet som en naturlig og legitim måde at organisere markeder på. I de seneste par årtier er der imidlertid sket et paradigmeskift i myndighedernes tilgang til karteller, både på nationalt plan og på EU-niveau. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at karteller til stadighed straffes hårdere. Med afsæt i et kritisk politisk økonomiperspektiv anlægger artiklen et helikopterperspektiv på den europæiske kartelregulering og inddeler dens udvikling i to faser. En første fase hvor den var en del af en ”reguleret” form for kapitalisme, og en anden fase hvor den indgår som et element i en neoliberal kapitalismeform. Paradigmeskiftet kortlægges med eksempler fra EF/EU, Danmark og andre europæiske lande og forklares med henvisning til magtforskydninger samt ændringer i sociale akkumulationsstrukturer og fremherskende idéer. Afslutningsvis rejser artiklen spørgsmålet, hvorvidt der er tegn på, at den økonomiske krise, der fulgte i kølvandet på finanskrisen i 2008, vil føre til et nyt skift i måden, hvorpå karteller reguleres i Europa.

  UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=111006469406104

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 48

  SP - 265

  EP - 282

  JO - Politica - Tidsskrift for politisk videnskab

  JF - Politica - Tidsskrift for politisk videnskab

  SN - 0105-0710

  IS - 3

  ER -