Beyond the Process: Enriching Software Process Improvement with Knowledge Management

Bo Hansen Hansen

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

  104 Downloads (Pure)

  Abstract

  Formålet med denne afhandling er at belyse, hvorledes softwarevirksomheder kan forbedre deres udviklingspraksis ved at udnytte deres vidensressourcer bedre. Afhandlingen belyser dette ved at besvare følgende forskningspørgsmål:
  - Hvorledes kan en softwarevirksomheds videnstyringsstatus bestemmes med henblik på at kunne identificere vidensrelaterede forbedringsområder?- Hvorledes kan forbedringer af sådanne områder planlægges via design og tilpasning af nye organisatoriske tiltag til styrkelse af organisationens læringsmuligheder?- Hvorledes kan sådanne forbedringsinitiativer faciliteres og implementeres for at sikre accept og fortsat udvikling?
  Afhandlingen er en del af det nationale forskningsprojekt Softwareprocesser og Viden og er udarbejdet som et aktionsforskningsprojekt hos softwarevirksomheden Systematic Software Engineering i Århus. Afhandlingen leverer, foruden forbedringer i den involverede organisation, teoretiske og metodiske bidrag til softwareprocesforbedringsfeltet ved at vise hvorledes teoretisk input fra vidensstyringsfeltet kan integreres i og styrke softwareprocesforbedringsfeltet, samt ved at vise hvorledes komplekse organisatoriske sammenhænge kan belyses ved at anvende en passende og fleksibel portefølje af analyse- og interventionsteknikker. Derudover bidrager afhandlingen med udviklingen af en balanceret teori om vidensstyring i softwareprocesforbedring. Til dette formål introduceres begreberne eksemplarisk og situeret videnstype og normativ og reflektiv processforbedring. Afhandlingen anskueliggør desuden, hvorledes et længerevarende samarbejdsbaseret studie har bidraget med resultater internt i case-organisationen ved at designe og tilpasse en ny projektevalueringsproces, der er baseret på et skifte mod en situeret vidensorganisation ved aktivt at involvere de eksisterende ekspertnetværk i organisationen. Gennem designet af denne ny proces belyses, hvorledes Softwareprocesforbedringsfeltet på et teoretisk niveau styrkes igennem integration af teorier fra beslægtede felter. Afhandlingen viser, hvorledes kulturanalyse og videnskort kan anvendes som softwareprocesforbedringsteknikker. Derudover antyder afhandlingen en balanceret teori om vidensstyring i softwareprocesforbedring, der beskriver betydningen af at søge en ligevægt imellem den herskende organisatoriske videnstype (eksemplarisk vs. situeret) og softwareprocesforbedringsmetode (normativ vs. reflektiv). Slutteligt viser denne afhandling, hvorledes et længerevarende forskningsprojekt, inspireret af aktionsforskning, kan styres og fokuseres igennem anvendelsen af Collaborative Practice Research.
  OriginalsprogEngelsk
  UdgivelsesstedFrederiksberg
  ForlagCopenhagen Business School [Phd]
  Antal sider301
  ISBN (Trykt)9788759384015
  StatusUdgivet - 2009
  NavnPhD series
  Nummer21.2009
  ISSN0906-6934

  Bibliografisk note

  Løbenr. 094705

  Emneord

  • ph.d.-afhandlinger
  • software process improvement
  • videnledelsessystemer

  Citationsformater