Auto-fotografi som metode: Når medarbejdertrivsel er et sociomaterielt fænomen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artiklen sætter fokus på auto-fotografi som metode i arbejdsmiljøforskningen. Den organisationsæstetiske tilgang, som metoden ofte forbindes med, udfordres med afsæt i en performativ og aktørnetværks-teoretisk position. Gennem en analyse af et enkelt auto-fotografi vises hvordan en artikulation af fografiets objekter og de sociale og materielle forbindelser til organisationen kan forskyde fokus fra et psyko-socialt til et social-materielt perspektiv på medarbejdertrivsel: Populært sagt findes trivsel også i et støtteben. Artiklen konkluderer at fotometodens potentiale ikke findes i dens æstetiske kvaliteter, men i forskerens evne til at artikulere forskningsfeltet så nye handlemuligheder bliver synlige.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Vol/bind16
Udgave nummer3
Sider (fra-til)8-22
ISSN1399-1442
DOI
StatusUdgivet - 2014

Emneord

  • Fotografi
  • Arbejdsmiljø
  • Actor-network theory
  • Samfundsvidenskabelige metoder

Citer dette

@article{79726d015fb84fc4b36afb46a0697b64,
title = "Auto-fotografi som metode: N{\aa}r medarbejdertrivsel er et sociomaterielt f{\ae}nomen",
abstract = "Artiklen s{\ae}tter fokus p{\aa} auto-fotografi som metode i arbejdsmilj{\o}forskningen. Den organisations{\ae}stetiske tilgang, som metoden ofte forbindes med, udfordres med afs{\ae}t i en performativ og akt{\o}rnetv{\ae}rks-teoretisk position. Gennem en analyse af et enkelt auto-fotografi vises hvordan en artikulation af fografiets objekter og de sociale og materielle forbindelser til organisationen kan forskyde fokus fra et psyko-socialt til et social-materielt perspektiv p{\aa} medarbejdertrivsel: Popul{\ae}rt sagt findes trivsel ogs{\aa} i et st{\o}tteben. Artiklen konkluderer at fotometodens potentiale ikke findes i dens {\ae}stetiske kvaliteter, men i forskerens evne til at artikulere forskningsfeltet s{\aa} nye handlemuligheder bliver synlige.",
keywords = "Fotografi, Arbejdsmilj{\o}, Actor-network theory, Samfundsvidenskabelige metoder",
author = "Mette Mogensen",
year = "2014",
doi = "10.7146/tfa.v16i3.108968",
language = "Dansk",
volume = "16",
pages = "8--22",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "3",

}

Auto-fotografi som metode : Når medarbejdertrivsel er et sociomaterielt fænomen. / Mogensen, Mette.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 16, Nr. 3, 2014, s. 8-22.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Auto-fotografi som metode

T2 - Når medarbejdertrivsel er et sociomaterielt fænomen

AU - Mogensen, Mette

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Artiklen sætter fokus på auto-fotografi som metode i arbejdsmiljøforskningen. Den organisationsæstetiske tilgang, som metoden ofte forbindes med, udfordres med afsæt i en performativ og aktørnetværks-teoretisk position. Gennem en analyse af et enkelt auto-fotografi vises hvordan en artikulation af fografiets objekter og de sociale og materielle forbindelser til organisationen kan forskyde fokus fra et psyko-socialt til et social-materielt perspektiv på medarbejdertrivsel: Populært sagt findes trivsel også i et støtteben. Artiklen konkluderer at fotometodens potentiale ikke findes i dens æstetiske kvaliteter, men i forskerens evne til at artikulere forskningsfeltet så nye handlemuligheder bliver synlige.

AB - Artiklen sætter fokus på auto-fotografi som metode i arbejdsmiljøforskningen. Den organisationsæstetiske tilgang, som metoden ofte forbindes med, udfordres med afsæt i en performativ og aktørnetværks-teoretisk position. Gennem en analyse af et enkelt auto-fotografi vises hvordan en artikulation af fografiets objekter og de sociale og materielle forbindelser til organisationen kan forskyde fokus fra et psyko-socialt til et social-materielt perspektiv på medarbejdertrivsel: Populært sagt findes trivsel også i et støtteben. Artiklen konkluderer at fotometodens potentiale ikke findes i dens æstetiske kvaliteter, men i forskerens evne til at artikulere forskningsfeltet så nye handlemuligheder bliver synlige.

KW - Fotografi

KW - Arbejdsmiljø

KW - Actor-network theory

KW - Samfundsvidenskabelige metoder

U2 - 10.7146/tfa.v16i3.108968

DO - 10.7146/tfa.v16i3.108968

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 16

SP - 8

EP - 22

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 3

ER -